Hoito-ohjeet

Puheproteesin huoltaminen

Puheproteesi tulee harjata päivittäin useita kertoja. Tarvittavat välineet ovat oikean mittainen ja paksuinen harja, peili ja hyvä valaistus. Kastele harja ennalta vedessä ja vie harja proteesin sisälle varovaisesti. Pyöritä harjaa proteesin sisällä ja vedä varovaisesti samalla harjaa poispäin. Pumppaava harjan liike ei ole suositeltavaa. Harjan toisessa päässä voi olla sienimäinen puikko, jolla voit puhdistaa jäännöserittäitä proteesin sisältä ja ympäriltä. Osalle potilaista voi olla hyödyllistä käyttää puhdistamisen lopuksi sienikasvustoa ehkäisevää ainetta, jota saa apteekista. Tällä voi viimeistellä pesukerran. Tällä sieni- ja bakteerikasvustoa ehkäisevällä aineella tavoitellaan proteesin pitempää vaihtoväliä.

Huuhtele harja ja muut pesuvälineet käytön jälkeen. 

pesuharja

 

Puheproteesin vaihto

Puheproteesin vaihdon suorittaa korvalääkäri korva- ,nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla. Ainakin suuremmissa sairaaloissa on tähän valmiudet. Puheproteesia ei vaihdeta rutiinisti tietyin väliajoin vaan vasta kun potilaalla tulee ongelmia proteesin kanssa. Yleensä puheproteesin läppään kerääntyy ajan myötä sieni-/bakteerikasvustoa, joka aiheuttaa läpän vuotamisen. Tällöin potilaalla valuu limaa ja nesteitä hengitysteiden puolelle, erityisesti ruokailun yhteydessä. Toinen syy proteesin vaihtoon voi olla vuoto proteesin ympäriltä, jolloin tulee harkita eri kokoista proteesia tai tiiviste renkaita proteesin ympärille. Myös erikoisproteeseja on kehitetty erilaisia ongelma tilanteita varten. Usein syy vuodolle selviää korvapoliklinikalla kun potilas juo vettä ja lääkäri tarkkailee samalla proteesia ja sen ympäristöä. Näin vuoto voidaan paikallistaa.

Puheproteesin vaihtoväli on keskimäärin 3-6 kuukautta, mutta yksilöllinen vaihtelu voi olla suurta. 

Kun potilaalla alkaa puheproteesi vuotamaan on hänen syytä hakeutua korvalääkärin vastaanotolle. Viikonloppuisin ja ilta-aikaan voi tilapäisesti käyttää stoomatulppaa, jonka avulla proteesin läpi tuleva vuoto voidaan pysäyttää. Eli tulppa laitetaan "korkiksi" proteesin kanavaan, syödään ja juodaan, jonka jälkeen tulppa poistetaan paikoiltaan. Tulpan käytön aikana puhuminen ei ole mahdollista. 

proteesitulppa

 

Puheproteesit valikosta löydät proteesin vaihtamisen näyttävän videon

 

Liimapohjat

Liimapohjia on useita erilaisia. Materiaalit vaihtelee, samoin liimapohjan koko. Osassa on vahvempi liima kuin toisessa, osassa taas on parannettu pysyvyyttä epätasaisella stooma-aukolla. Runsas valikoima pyrkii takaamaan sen, että jokainen potilas löytäisi itselleen sopivan mallin tai kaksi, joiden avulla päivittäinen eläminen olisi mahdollisimman helppoa. Usein oikean liimapohjamallin löytää vasta kokeilemalla kaikkia malleja.

Liimapohjat vaihdetaan joko päivittäin tai 2-3 päivän välein. Usein syynä on se, että liimapohjan nurkka alkaa irtoamaan, eikä liimapohjaa saada enää tiiviiksi. Osa potilaista kokee hyväksi avuksi silikoniliiman käytön yhdessä liimapohjien kanssa. Tällä tavalla saat liimapohjan pysymään paremmin paikoillaan. Eräs potilas kertoi laittavansa liimapohjan ylösalaisin jolloin hän sai suuremman osan liimapohjasta stooman yläpuolelle ja näin paremman pysyvyyden liimapohjalle, koska usein juuri yläreuna alkaa ensimmäisenä irtoamaan.

Liimapohjan liimapintaa kannattaa lämmittää ennen liimapinnan suojakalvon poistoa esimerkiksi käsien välissä hankaamalla. Näin saavutat paremman pysyvyyden liimapohjalle. Liimapohjan poisto kannattaa tehdä varovaisesti, jotta alla oleva iho ei vaurioidu. Lämmin vesi voi helpottaa poistamista.

liimapohja

 

Ihon hoitaminen

Stooman ympärillä olevan ihon hoitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, koska sitä rasittaa liimapohjien toistuvat vaihdot tai larynxtuubien kaulus ja kiinnitysnauhat. Usein myös leikkauksen ja muiden raskaiden hoitojen jäljiltä ihoa-alue on rasittunut.

Normaali pesu vedellä ja miedolla pesuaineella säännöllisesti, usein myös perusvoiteen käyttö on suositeltavaa. Ihoa ei kannata hangata voimakkaasti. Muista kuivata iho hellävaraisesti pesun jälkeen. Varo, että hengitysavanteeseen ei pääse vettä pesujen yhteydessä. Suihkusuoja auttaa suojaamisessa. 

Liimapohjien käyttäjille ja muillekin on suunniteltu asianmukaiset stooman puhdistusliinat, joilla esimerkiksi puhdistat stooma-alueen, poistat liimanjäänteet ja suojaat ihoa. Tutustu tarvikkeisiin ihonhoito-otsikon kautta.

Samalla kun puhdistat ihoalueen, puhdista myös asianmukaisesti larynxtuubi tai -nappi jota käytät. Jos ihosi on herkkä, voit harkita käyttäväsi päivällä liimapohjaa ja yöllä larynxtuubia, jolloin ihosi saa levähtää yön yli.

ihonpesuliina pesusetti

 

Kosteuslämpövaihtimet/puheläpät

Kosteuslämpövaihtimia (HME) eli keinoneniä käytetään puhdistamaan ja lämmittämään sisäänhengitysilmaa. Koska laryngektomiapotilaalla hengitys ohittaa ylähengitystiet ja potilas hengittää kaulalta stooman läpi suoraan keuhkoihin ulkoilmaa, on keinonenän tuottama lämpö, kosteus ja puhdistus erinomainen apu potilaalle. Keinonenää voi käyttää maksimissaan 24h eli yhden vuorokauden. Jos potilas on kovin limainen tai hengitettävä ilma poikkeuksellisen epäpuhdasta, voi keinonenän joutua vaihtamaan useamminkin.

Usein keinonenä sisältää myös joko manuaalisen tai automaattisen puheläpän. Manuaalisessa puheläpässä uloshengitysilma ohjataan sormella peittämällä tai painamalla ulos puheproteesin kautta. Tätä ilmaa hyväksi käyttäen potilas pystyy puhumaan. Automaattisessa puheläpässä uloshengitysilma ohjataan suoraan kulkemaan proteesin läpi, koska puheläppä ei päästä uloshengitysilmaa lävitseen. Laryngektomiapotilaista suuri osa käyttää manuaalista puheläppää. Automaattinen puheläppä toimii osalla potilaista, osalle potilaista se ei sovi. Syynä voi olla esimerkiksi se, että kohonnut ilmanpaine irroittaa liimapohjan.

keinonenä  keinonenä happiliitoksella

 

Larynxtuubit ja -napit

Larynxtuubeja ja -nappeja käytetään yleensä uuden potilaan kanssa, jolloin tuubilla estetään stooman kuroutumista. Samalla voidaan antaa ihoalueen palautua leikkauksesta ja muista hoidoista. Tuubi tulee valita potilaan stooman koon mukaan, tätä varten on olemassa sovitussettejä. Larynxnappi on tarkoitettu pitkäaikaispotilaalle, jolle liimapohjat eivät sovi, esimerkiksi herkän ihon vuoksi. Oikeankokoinen larynxnappi tiivistää stooma aukon hyvin eikä haittaa puhumista.

Paikoilleen vietäessä kannattaa tuubi- tai nappi liukastaa keittosuolalla, vedellä tai xylocain geelillä, jotta se ei hankaa seinämiä paikoilleen vietäessä. Larynxtuubit ja -napit voi kiinnittää paikoilleen nauhalla jos tuotteessa on kiinnityslenkit. Osan tuubeista on yhteensopivia liimapohjien kanssa eli silloin käytetään sekä liimapohjaa, että larynxtuubia.

Larynxtuubeja ja -nappeja voi käyttää 6 kuukautta, yleensä potilaalla on 2 samanlaista tuotetta, toinen käytössä ja toinen huollettuna. Vaihto ja pesu tulee tehdä päivittäin. Katso ohjeet huoltamiseen lisätarvikkeet osiosta.

larynxtuubi  larynxnappi

 

Stooman suojaaminen

Stooman suojaaminen voidaan tehdä sekä suoraan stooma-aukon päälle, jolloin suojataan ihoa esimerkiksi larynxtuubin kauluksen paineelta että keinonenän eteen jolloin suojataan hengitystä kylmältä ilmalta tai ilman epäpuhtauksilta.

Ihoa vasten tulevassa stoomasuojassa ei ole yleensä samanlaista liimapohjaa kuin normaaleissa liimapohjissa, joten se on ihoystävällisempi, mutta ei ilmatiivis kuten liimapohjat.

sensofoam pro hopeasuoja

Stooman voi suojata myös laittamalla keinonenän eteen huivin tai poolokaulusmaisen suojan, jonka tehtävänä on piiloittaa stooma-aukko ja lisälämmittää sisäänhengitysilmaa. Keinonenän tulisi olla tällöin sellainen, että sisäänhengitysilma kulkee sivuilta, jolloin huivi tms. ei pääse tukkimaan ilmankulkua.

kauluri suoja huivi

tml>